נרות שבת
נרות הוסיפו מאז ומתמיד נופך של חגיגיות לכל מאורע. ביום הולדת מכבים נרות צבעוניים, ומסעדות יוקרתיות מציעות ארוחות לאור נרות. אור הנרות הוא רך, ומשרה רוגע על האדם. כדי ליצור אווירה רגועה בשבת, ולהוסיף חגיגיות, קבעו חכמים, שבכל בית ידליקו מדי שבוע נרות. בנוסף, ניתן לראות בהדלקת הנרות, מעין פתיחה חגיגית ומכובדת ליום השבת, בדומה למופע הזיקוקים בפתיחת אירועי יום העצמאות.
השבת והשלום
מאז שהיינו ילדים, החושך מעורר פחדים ולחצים. לכן, חשוב שכל מקום בו מסתובבים בבית יהיה מואר. הרגיעה שמשרה האור, יכולה לתרום להרגעת מתחים וכעסים שהצטברו במהלך השבוע. זו גם משמעות האיחול "שבת שלום". אמנם, בימינו, שהבית מואר בחשמל, אין צורך להדליק נרות בכל חדר, אלא ליד שולחן האוכל.
היכן מדליקים?
פעם, לפני המצאת החשמל, היו הרבה אנשים הולכים לישון בשעת ערב מוקדמת, והבתים היו נשארים חשוכים. את השבת, לעומת זאת, כיבדו בארוחה חגיגית. כדי שיוכלו ליהנות מהאוכל, היו מדליקים את הנרות קרוב לשולחן. גם היום, שהבית מואר בחשמל, בבתים רבים מתקינים מדף לנרות, ליד פינת האוכל. אמנם, יש חשיבות להדלקת אור בכל מקום בבית, לכן, אם כמה משפחות אוכלות יחד, ידליקו נרות בכמה מקומות בבית כדי להרבות באור. חשוב! יש למקם את הנרות במקום שהרוח לא תכבה אותם.
כמה זמן צריכים הנרות לדלוק?
כאמור, הנרות נועדו להאיר את שולחן האוכל, לכן, מדליקים נרות ארוכים במידה כזו, שידלקו עד שמסיימים את הארוחה.
מי מדליק?
כיון שהרגיעה והשלום חשובים כל כך בשבת, אמרו חכמים, שבכל בית, ללא יוצא מן הכלל, יהיה דלוק נר שבת. במקורותינו, מודגש המקום החשוב, אותו תופסת הרעיה והאם בעיצוב האווירה בבית. האישה נקראת עקרת בית, מלשון עיקרו (- היסוד) של הבית, לכן, מכבדים את האימא, להדליק את הנרות. יש שנוהגים, שכל בת מגיל שלוש מדליקה נרות יחד עם האם.
בהזדמנות זו, בה תכונת ההיערכות לשבת נפסקת, ושלוות השבת יורדת על הבית, מכסה האם את עיניה ומוסיפה תפילה נרגשת לבריאות בני המשפחה ולהצלחתם.
חשוב להדגיש, כי בכל בית חשוב אור הנרות, וגם מי שגר לבדו, יכול לברך ולהדליק את הנרות. אישה עיוורת מדליקה נרות, כי גם היא נעזרת באחרים בזכות האור.
הכנת הנרות
אור הנרות מסמל אהבה ושלום. הוא מוסיף ותורם לאווירה השונה של השבת. לכן חשובה השתתפות כל המרכיבים של המשפחה בהדלקה. מנהג יפה הוא, שבן הזוג מכין את הנרות על ידי הבהובם, להדלקה מהירה וקלה.
אלו נרות מדליקים?
ארץ ישראל התברכה בעצי זית רבים, מהם מייצרים שמן למאור. רבים מדליקים נרות שבת בשמן זית, המשרים אווירה רגועה ונוסטלגית. בכל מקרה, כדאי להעדיף נרות שנדלקים יפה, ואורם יציב ואינו מרצד.
פמוטים
לאורך כל ההיסטוריה היהודית, אנו רואים השתדלות לייפות את שולחן השבת בכלים יפים. את נרות השבת מדליקים בפמוטים נאים, ויש הרוכשים פמוטים מכסף במיטב כספם. המקור למנהג זה, הוא הפסוק (שמות ט"ו, ב) "זה א-לי ואנוהו", אותו דרשו חכמים כבקשה לייפות את המצוות המדגישות את הייחוד היהודי. אוספי יודאיקה רבים, מתגאים בפמוטים הבנויים בסגנונות שונים, ומרהיבי עין בפיתוחים שעליהם.
נתינת צדקה לפני הדלקת הנרות
כשהבית מואר וחמים וטוב על הלב, חשוב לזכור את אלו שאין להם. מנהג יפה הוא, לתת סכום כסף למטרות צדקה לפני הדלקת הנרות. בספרות הקבלה נאמר, כי יש לתת לפחות שלוש מטבעות לצדקה.
כמה נרות מדליקים?
מדליקים שני נרות, כדי לציין את שתי ההתייחסויות בתנ"ך לשבת, "זכור את יום השבת לקדשו" (שמות כ',ח) ו"שמור את יום השבת לקדשו" (דברים ה',יב). יש שנוהגים להוסיף נר עם לידת כל ילד, ויש שמדליקים שבעה נרות כמניין ימי השבוע. כדי לא להכביד על האנשים, כששוהים בשבת מחוץ לבית במלון או בטיול, גם מי שמדליקים הרבה נרות, יכולים להדליק רק שני נרות.
מתי מדליקים נרות?
להבדיל משיטת התיארוך הנוצרית, בה היום מתחיל בחצות, בשיטת התיארוך העברי, היום מתחיל משקיעת השמש בלילה שלפניו. הדלקת הנרות היא האקט בו אנו מציינים את כניסת השבת. לכן, מדליקים את הנרות כשלושים דקות לפני שקיעת השמש. זמן השקיעה משתנה בכל מקום בארץ, וצריך לעקוב אחרי הזמן המצוין בלוח השנה בהתאם לאזור המגורים.
להיכנס ל"מצב שבת"
הדלקת הנרות מציינת את כניסת השבת, המגלמת את ההפסקה מעבודות השבוע. כדי להשרות את האווירה המתאימה, מכבדים את ההדלקה בבגדים יפים, השונים מבגדי היום יום, ומשתדלים לסיים לפני כן, את העיסוקים השוטפים.
ברכה
אחר הדלקת הנרות, מכסים את הפנים ומברכים ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של שבת.
כיסוי הפנים
מנהג יפה הוא, לכסות את הפנים בשעה שמברכים. כיסוי הפנים וגילויים, מבטא הנאה סמלית מאור הנרות.
מיקום הנרות
את הנרות ממקמים במקומם, כבר בזמן ההדלקה, ללא שיהיה צורך להעבירם לאחר מכן למקום אחר.
כבוד לנרות
נרות השבת מבטאים את רעיון השבת ואווירתה. לכן, משתמשים בנר מיוחד כדי להדליק את הנרות. כמו כן, כדי לבטא את הכבוד למסר של הנרות, נמנעים מלהדליק גפרור או נר אחר, באש נרות השבת. את הכבוד לנרות, מבטאים גם בהימנעות משימוש שאינו מכובד באור הנרות, כמו הנחת כלים שאינם נקיים לידם.